Útmutató az elektromos autók töltéséhez

Útmutató az elektromos autók töltéséhez

Ha elektromos autó vásárlásán gondolkodik, akkor Önnek írtuk az útmutató az elektromos autók töltéséhez bejegyzésünket.

Útmutató az elektromos autók töltéséhez
Útmutató az elektromos autók töltéséhez

Mennyi időbe telik egy elektromos autó töltése?

Vegye figyelembe a következő két tényezőt:

Ahogy a különböző benzines és dízeles autókban is más-más kapacitású motor van, úgy a különféle elektromos autók is eltérő méretű akkumulátort kapnak. Minél nagyobb az akkumulátor, annál messzebbre tud eljutni töltés nélkül az autóval. Ugyanakkor a nagyobb akkumulátorok feltöltése hosszabb időt vesz igénybe.

A másik szempont a töltőállomás teljesítménye, valamint hogy mekkora töltést tud az autó befogadni. A töltőállomás teljesítményt az adja meg, hogy hány kilowattot (kW) tud leadni, míg a járműnél ezt az értéket wattban adjuk meg. Minél nagyobbak ezek az értékek, annál gyorsabb lesz a töltés.

Elektromos autók töltése otthoni töltővel
Elektromos autók töltése otthoni töltővel

Egyszerűen megoldható az otthoni töltési pont beszerelése?

Ha lakóhelye közelében nem az utcán parkol, érdemes beszerelni egy töltési pontot (úgynevezett fali egységet) a létesítményben.

Ez jelentősen leegyszerűsíti a töltést, hiszen Önnek csak annyi a dolga, hogy amikor leparkol, rádugja az autót a töltőre, így másnap az újabb útra készen fogja várni Önt.

Útmutató az elektromos autók töltéséhez – töltési sebességek

Elektromos autók töltése
Elektromos autók töltése
elektromos autók töltése

Lassú töltés. Teljesítmény: 3 kW

A teljesen lemerült elektromos autó lassú töltési módszerrel való feltöltése körülbelül nyolc órát vesz igénybe (akár otthon, akár az állomáson végzi a töltést).

Gyorstöltés. Teljesítmény: 6,6–22 kW

A gyorstöltésre képes töltési pontokon az elektromos autó teljesen lemerült akkumulátora körülbelül három–négy óra alatt feltölt. Az otthoni használatra készült fali egységek általában gyorstöltők, ahogy a legtöbb nyilvános töltőállomás is.

Villámtöltés. Teljesítmény: 43–50 kW

Nem minden elektromos autó kompatibilis a villámtöltési funkcióval, ezt érdemes vásárlás előtt ellenőrizni. Miért fontos ez a képesség? Mivel ha viszonylag hosszú útra indul az elektromos autóval, a villámtöltésnek köszönhetően 30 perc alatt 80%-ra töltheti az akkumulátort.