Miért éri meg hibrid autót vásárolni?

Miért éri meg hibrid autót vásárolni?

Összefoglaljuk a hibrid technológia előnyeit, hogy miért éri meg hibrid autót vásárolni?

Miért éri meg hibrid autót vásárolni?
Miért éri meg hibrid autót vásárolni?

A hibrid autók előnyei

1999-ben a Honda az autógyártó vállalatok közül elsőként kezdett hibrid járműveket értékesíteni Európában. Küldetésünknek tekintjük, hogy megosszuk vásárlóinkkal a hibrid hajtás előnyeit, az üzemanyag-takarékosságtól kezdve a káros környezeti hatások csökkentéséig.

A hibrid autók számos előnyt kínálnak a benzines és dízelmotoros társaikhoz képest, hiszen praktikusan használhatók, mint a belső égésű motoros járművek, az elektromos hajtásnak köszönhetően azonban kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. 

Milyen előnyei vannak a hibrid technológiának?

Takarékos hibrid technológia

Takarékosság

A hibridek két energiaforrást használnak, így kevesebb üzemanyagot igényelnek a működéshez, mint a hagyományos autók. A rövidebb, lassabb utazások során a hibridek főként elektromos energiát használnak.

Ez azt jelenti, hogy messzebbre juthat a teli tankkal, és közben pénzt takaríthat meg. A Honda HR-V például mintegy 740 kilométert képes megtenni egy tankolással.

Honda CR-V Hybrid őszi tájban

Alacsonyabb károsanyag kibocsátás

A hibrid és elektromos autókat a dízel- és benzinüzemű járművek káros környezeti hatásainak mérséklésére vezették be. A hagyományos autók kipufogójából szén-dioxid és más üvegházhatású gázok, köztük metán és dinitrogén-oxid távozik. A hibridek részben elektromos hajtással működnek, így kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a kizárólag benzines autók.

A teszteredmények némileg eltérnek, de kijelenthető, hogy egy átlagos benzines vagy dízelüzemű körülbelül 39-41 tonna szén-dioxidot enged a légkörbe. A hibridek jellemző kibocsátása ezzel szemben mindössze 33 tonna.

Teljesítmény töltés nélkül

Ha nem plug-in hibridet választ, nem kell töltőállomást keresgélnie, hiszen autója nem merül le. Az öntöltő hibridekkel hozzájuthat az elektromos autók előnyeihez, ugyanakkor nem kell a töltés miatt aggódnia.

A hibrid autók úgynevezett regeneratív fékezéssel, a fékezés során keletkező energia felhasználásával töltik az akkumulátort. Így ahelyett, hogy ez az energia hőként távozna, felhasználható az akkumulátor töltéséhez.

A Which? vizsgálatai szerint a hibridek lényegesen üzemanyag-takarékosabban működnek, mint a benzines és dízeles autók. A városban és az autópályákon végzett tesztek statisztikáit összesítve elmondható, hogy a hibridek átlagosan 5,31 litert, a dízeles autók a második helyet megszerezve 6,08 litert, a benzines autók pedig utolsóként 6,74 litert fogyasztanak 100 km-en.

Honda CR-V hybrid autópályán

Az előnyök ötvözete

A hibrid autók nagyszerűen ötvözik a benzines és az elektromos autók előnyeit. Az elektromos módban csendesek és nulla a kibocsátásuk, így különösen előnyösek városi használatra.

Nagyobb sebesség mellett a hagyományos benzinmotornak köszönhetően a hagyományos autókhoz hasonlóan gyorsan megtankolhat, és már folytathatja is az utat.

Honda HR-V Hybrid életkép

Kisebb értékcsökkenés

Megbízhatóságuknak, alacsonyabb üzemeltetési költségüknek és a piacon kapható modellek szűkebb körének köszönhetően a hibridek jobban megőrzik az értéküket, mint a benzines autók.

Mivel a hibridek alacsonyabb sebesség mellett elektromos hajtással működnek, a motor kevésbé használódik el. A fékek is tovább bírják – nem kell olyan erősen dolgozniuk, hiszen a regeneratív fékrendszer is segít lassítani az autót.

A What Car? több mint 7000 különböző márka és modell elemzése után megállapította, hogy három év és mintegy 48 ezer kilométer megtétele után az elektromos járművek értékének átlagosan 47%-a megmaradt.

Érdemes hibrid autót vásárolnom?

Ha még nem áll készen egy teljes mértékben elektromos járműre, a hibrid nagyszerű választás lehet, hiszen hozzájuthat az elektromos hajtás legtöbb előnyéhez, mégsem kell megváltoztatnia vezetési szokásait.

A Honda hibrid autóiban használt i-MMD hibrid hajtáslánc például rendkívül hatékonyan működik: a rendszer a sebességtől függően vált az elektromos és a benzines hajtás között, így közvetlen vezetési élményt kínál, miközben üzemanyag-takarékosabb és kevesebb káros anyagot juttat a levegőbe.