A Honda regeneratív fékezés működése

A Honda regeneratív fékezés működése

Mit nevezünk regeneratív fékezésnek, és hogyan működik? A Honda regeneratív fékezés működése a gyakorlatban.

A hibrid autók a regeneratív fékezésnek nevezett egyszerű és hatékony folyamattal is tudják tölteni akkumulátorukat. Ismerje meg, mi a technológia lényege, hogyan működik, és miért fontos a hibrid járművek számára. 

A Honda regeneratív fékezés működése
A Honda regeneratív fékezés működése

Mi a regeneratív fékezés?

A regeneratív fékezés folyamatának lényege, hogy a fékezés során felszabaduló energiát (amely egyébként elveszne) újrahasznosítják, és az öntöltő hibrid lítiumakkumulátorának töltésére használják.

A fékezési folyamat során normál esetben elpazarolt mozgási energia így elektromos energiává alakul, amely visszajut az akkumulátorba, és így később felhasználható.

Pazarló hagyományos fékezés?

A fékezés súrlódás segítségével működik. Amikor lenyomja a fékpedált, hogy csökkentse a sebességet, a féknyergek nekinyomódnak a féktárcsáknak, ami súrlódást okoz, és így lelassítja a kerekeket. E folyamat során mozgási energia termelődik. Ez az energia normál esetben elveszne, és hő formájában eloszlana. Ezért van az, hogy a motorsportokban néha látjuk, hogy a versenyautók féke vörösen izzik.

A normál fékezés során létrejövő hő elpazarolt energia. Itt jön a képbe a regeneratív fékezés.

Regeneratív fékezés lépésről – lépésre

Amikor a vezető lenyomja a fékpedált, aktiválódik a regeneratív fékezés:

[lists style=”style6″ line=”1″]
  • A hibrid vagy elektromos autók villanymotorja két irányba képes járni: előre és hátra egyaránt.
  • Amikor előre forog, meghajtja a kerekeket, amikor pedig hátra, akkor tölti az akkumulátort.
  • Amikor lenyomja a gázpedált, a motor előrefelé forog.
  • Amikor rálép a fékpedálra, a villanymotor fordított üzemmódba lép.
  • Mivel a motor hátrafelé forog, elektromos áramot termel, amelyet a rendszer visszatáplál az akkumulátorba.
[/lists]

A regeneratív fékezés olyankor működik a legjobban, amikor közlekedés közben gyakran megáll, majd újra elindul, és legtöbbször csak enyhén nyomja le a fékpedált.

Az öntöltő hibridek esetében nincs szükség külső töltésre. Ez megkönnyebbülés lehet azoknak, akik aggódhatnak, hogy nem találnak töltőpontot, mielőtt lemerül az autó akkumulátora.

A regeneratív fékezési rendszer ingyen feltölti a hibrid jármű akkumulátorát, ráadásul amikor az akkumulátorból származó elektromos árammal közlekedik, az üzemanyaggal is takarékoskodik.

Mely Honda modellek alkalmazzák a regeneratív fékezést?

A regeneratív fékezés az elektromos autók és az öntöltő hibrid járművek jellemzője. Arra szolgál, hogy kis mennyiségekkel töltse (tehát nem teljesen) az ilyen járművek elektromos hajtásláncában működő akkumulátort. Ezt a technológiát számos modellünkben használjuk:

Honda e
Honda e

Honda e modell

Ez a díjnyertes Honda e az első teljesen elektromos üzemű Honda, amelyet az Európai piacra terveztünk, és a kontinensen értékesítünk.

Nosztalgikus megjelenése mögött a legújabb vezetéstámogató technológiák sora rejlik, kifinomult és elegáns belső tér, valamint lenyűgöző elektromos teljesítmény teszi teljessé a képet. Ez a jármű fürge és mozgékony megoldás a városi utakra, és ami a legjobb, egyáltalán nem okoz kipufogócsőből származó károsanyag-kibocsátást.

Honda CR-V regeneratív fékezés
Honda CR-V

Honda CR-V Hybrid

Teljes értékű hibrid egy modern SUV köntösében, amely két- és négykerékhajtással egyaránt kapható. Fejlett e:HEV hajtáslánca gondoskodik az alacsony károsanyag-kibocsátásról, a nagyszerű üzemanyag-takarékosságról és a páratlan teljesítményről.

A Honda CR-V a világ egyik legtöbbet eladott gépkocsija, és a legújabb generációs modell is tágas belső térrel, valamint reszponzív, kifinomult és hatékony vezetési élménnyel hódítja meg a vezetőket.

Honda HR-V

Honda HR-V Hybrid

A vadonatúj Honda HR-V egy kompakt és sportos, prémium crossover SUV – a fejlett e:HEV hibrid hajtáslánc előnyeivel kiegészítve.

Ez alacsony kibocsátást, gazdaságos üzemeltetés és – a mild hibridektől eltérően – valódi elektromos autonómiát jelent. A Hondától megszokott, magával ragadó vezetési élményt kínálja, a Mágikus Ülésrendszernek köszönhetően pedig kategóriájában kiemelkedően tágas és sokoldalú SUV.

Honda Jazz Hybrid & Crosstar katalógus Honda Tóth Szolnok
Honda Jazz Hybrid & Crosstar

Honda Jazz Hybrid

Az új Honda Jazz egy teljes értékű hibrid, amely két egyedi kivitelben kapható: az elegáns és kifinomult Jazz és a sportos, aktív életmódhoz készült Jazz Crosstar.

Az e:HEV technológiájának köszönhetően mindkét változat lenyűgözően alacsony üzemanyag-fogyasztást, alacsony károsanyag-kibocsátást és szenzációs elektromos hajtást biztosít.