A Honda és a Sony stratégiai szövetsége

A Honda és a Sony stratégiai szövetsége

Szándéknyilatkozatban öltött formát a Honda és a Sony stratégiai szövetsége a mobilitás területén 2022 márciusában.

A Honda és Sony stratégiai szövetsége
A Honda és Sony stratégiai szövetsége

2022. március 4., Tokió, Japán: A Sony Group Corporation (“Sony”) és a Honda Motor Co., Ltd. (“Honda”) ma bejelentették, hogy megállapodtak abban, hogy elmélyítik a megbeszéléseket és a stratégiai szövetség létrehozására irányuló vizsgálatokat, amelynek célja a mobilitás és a mobilitási szolgáltatások új korszakának megteremtése. Konkrétan a két vállalat szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben felvázolják szándékukat egy közös vállalat (“Új vállalat”) létrehozására, amelyen keresztül nagy hozzáadott értékű akkumulátoros elektromos járművek (EV-k) közös fejlesztését és értékesítését, valamint mobilitási szolgáltatások nyújtásával együtt történő kereskedelmi forgalomba hozatalát tervezik.

A két vállalat folytatja a tárgyalásokat a különböző végleges, kötelező erejű megállapodások – köztük egy közös fejlesztési megállapodás és egy közös vállalkozási megállapodás – végrehajtása érdekében, azzal a céllal, hogy az új vállalatot 2022 során létrehozzák, a végleges megállapodások végrehajtásától és a vonatkozó hatósági jóváhagyásoktól függően.

A szövetség célja, hogy egyesítse a Honda mobilitásfejlesztési képességeit, a járműkarosszéria-gyártási technológiát és az értékesítés utáni szolgáltatásmenedzsment sokéves tapasztalatát a Sony képalkotási, érzékelési, távközlési, hálózati és szórakoztató technológiák fejlesztése és alkalmazása terén szerzett szakértelmével, hogy megvalósítsa a mobilitás és a szolgáltatások új generációját, amely szorosan igazodik a felhasználókhoz és a környezethez, és a jövőben is folyamatosan fejlődik.

Az új vállalat első EV modelljének értékesítése várhatóan 2025-ben kezdődik. Az Új Társaság várhatóan tervezi, fejleszti és értékesíti az EV-ket, de nem rendelkezik és nem üzemeltet gyártási létesítményeket, így az első EV-modell gyártását várhatóan a Honda valósítja meg, saját járműgyártó üzemében. A Sony várhatóan mobilitási szolgáltatási platformot fejleszt ki és bocsátja az vállalat rendelkezésére.

A vezérigazgatók értékelése

Kenichiro Yoshida, a Sony Group Corporation vezérigazgatójának kommentárja:
“A Sony célja, hogy ‘a kreativitás és a technológia erejével érzelmekkel töltse meg a világot’. A Hondával kötött szövetség révén, amely hosszú évek alatt széleskörű globális tapasztalatot és eredményeket halmozott fel az autóiparban, és továbbra is forradalmi előrelépéseket tesz ezen a területen, szándékunkban áll továbbépíteni a ‘mobilitási tér érzelmi térré alakítására’ irányuló elképzelésünket, és hozzájárulni a biztonság, a szórakozás és az alkalmazkodóképesség köré összpontosító mobilitás fejlődéséhez.”

Toshihiro Mibe, a Honda Motor Co., Ltd. vezérigazgatójának kommentárja:
“Az új vállalat célja, hogy az innováció, az evolúció és a mobilitás elterjedésének élvonalában álljon világszerte, széleskörű és ambiciózus megközelítéssel olyan értéket teremtve, amely meghaladja az ügyfelek elvárásait. Mindezt a Honda élvonalbeli technológiájának és a környezetvédelemmel és biztonsággal kapcsolatos know-how-jának kihasználásával, valamint a két vállalat technológiai eszközeinek összehangolásával fogjuk elérni. Bár a Sony és a Honda olyan vállalatok, amelyek számos történelmi és kulturális hasonlóságot mutatnak, technológiai szakértelmünk területei nagyon eltérőek. Ezért úgy vélem, hogy ez a szövetség, amely egyesíti a két vállalat erősségeit, nagyszerű lehetőségeket kínál a mobilitás jövője szempontjából.”